info@mekan.com

11 Ayın Sultanı Ramazanın Tatlısı: Güllaç

27 Mayıs 2016
11 Ayın Sultanı Ramazanın Tatlısı: Güllaç
Ramazan tatlısı olarak bilinen, 11 ayın Sultanı Ramazan geldiğinde sofralarımızı şenlendiren Güllaç hakkında ne kadar bilgiye sahipsiniz? Lezzetli mi lezzetli, sağlık dolu bu tatlının sizler için hem nasıl ortaya çıktığını araştırdık hem de Ramazan Ayında yapılacak tatlılar arasında ilk sırada gelen bu lezzeti evde yapmak isterseniz diye tarifini sizlerle paylaşmak istedik. 

1400 yıllara ait kayıtlarda bulunan bilgilere göre güllacın Osmanlı mutfağına 2. Murad döneminde girdiği öğrenilmiştir. Günümüze kadar evrilerek gelen güllacın daha önce güllaç, yumurtalı güllaç ve tava güllacı gibi üç farklı tarifi yapılırmış. 15. yüzyıl ortalarına kadar mısır nişantasının kullanıldığı yufkalar açılıp çok sayıda yufka stoklanırdı. Bu denli çok sayıda yufkayı muhafaza etmek tahmin edildiğinden daha zordu ve yufkalar hava ile temas ettiklerden ötürü kuruyorlardı. İnsanlara el emeği verdikleri bu yufkaları sertleşti diye atmak yerine şekerli su ve süt ile ıslatıp tüketiyorlardı. Zamanla içerisine gül suyunun da dahil olduğu bu tatlının adı güllü aş konuldu ve sonrasında güllaç olarak anılageldi. Osmanlı Saray Mutfağı kitabından elde ettiğimiz bilgiye göre güllaç saraya ilk kez 1489 yılında girdi. Oldukça kalorili olan, ancak enerji ve lezzet deposu güllacın bir diliminde yaklaşık 300 kalori bulunmaktadır. Ve Türkiye’de Ramazan ayı içerisinde yaklaşık 250 ton tüketiliyor. Bu tüketimin içerisine sizde dahil olmak ister ve bu lezzeti evde yapmak istersiniz diye güllaç tarifimizi aşağıya bırakıyoruz. Afiyet olsun.  

Eğer bu lezzeti dışarda denemek isterseniz 'İstanbul'un En İyi Güllaç Mekanları' yazımızı mutlaka okumanızı öneririz. 

güllaç-güllac

Güllaç Yapımında Kullanılacak Malzemeler:

10 adet güllaç yaprağı
1,5 litre süt
2 su bardağı şeker
Çekilmiş ceviz
Gül suyu (isteğe bağlı)

Süslemesi İçin:

Çekilmiş Ceviz
Nar

Güllacın Yapılışı

Süt ve şekeri tencereye alarak ısıtın. Şekerler sütün içinde tamamen eridiğinde ocaktan alın. Ocaktan aldığınız sütü oda sıcaklığında ılınmaya bırakın. Eğer sütünüz kaynar olursa tatlınız hamur gibi olacak ve kıvamı kesinlikle tutmayacaktır. Güllaç yaprağının parlak olan kısmı üst tarafta kalacak şekilde derin bir tepsiye yayın ve üzerine ılıştırmış olduğumuz sütü dökün. Burada önemli olan yaprakların tamamen ıslanması. Beş güllaç yaprağına aynı işlemi tekrarladıktan sonra ceviz serpin ve üzerine diğer güllaç yapraklarını koyun. Aynı işlemi tekrarlamaya devam ederek katlarınızı çıkın ve yapraklarınız bitene kadar bu işlemi devam ettirin. Artan şekerli sütü tatlının en üstüne döküyoruz ve 2 yemek kaşığı kadar gül suyunu tatlının üzerine gezdirin. Buzdolabına kaldırdığımız tatlıyı bir süre dinlendirdikten sonra servis edebilirsiniz.
Yorum Yap

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER YAZILAR

Kanyon AVM'de Nisan ayında açılan ve sinemanın üst katında bulunan Suvla, uzun zamandır adını sık sık duyduğum ve görüp yemeklerini denemek için fırsat aradığım bir mekandı. ''Şefler Ve İmza Yemekleri'' bölümümüzde, bu yıl bitmeden…
Geçtiğimiz aylarda, ilk defa sokak lezzetleri Michelin yıldızına layık görüldü! Michelin yıldızı, bir şefin alabileceği en büyük ayrıcalıklardan biridir. Öyle ki bu yıldız uğruna kendini paralayanlar, takıntı haline getirenler ve hatta alamadığında intihar ede…
Alıştığımız geleneksel meyhanelerden sıkılıp yeni arayışlara girdiğimiz şu sıralar canımız işletmeciler işe koyuldu ve yeni nesil meyhane konseptini hayata geçirdiler. Dekorasyonu, menüdeki enfes ve modernize edilmiş lezzetleri ve olmazsa olmaz müzikleriyle baştan aşağı yenilenmiş b…
Türk Mutfağı'nın baş tacı yemeği olan kebabın belki de en sevdiğimiz hali olan İskender'in hikayesini hiç merak ettiniz mi? Peki Bursa'da başlayıp önce Türkiye'de, daha sonra da dünyanın pek çok yerinde lezzetiyle kendisine yer bulan Döner'i…
​Sevdikleriyle birlikte uzun uzadıya ve keyfini çıkara çıkara yapılan bir brunch'ı kim istemez ki? Tüm ailenin buluştuğu o güzel masalarda pazar gününün en güzel etkinliği gerçekleşir. Bu pazar brunch rotanızı bu listeden belirleyin! Backyard…
Güzeller güzeli Moda, baharın gelişiyle renkten renge bürünürken, en keyifli kahvaltılara da ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Moda’nın sakin sokaklarında açılmış ve kısa sürede oldukça beğenilmiş en iyi kahvaltı mekanlarını tanımaya hazır mısınız? …
İstanbul'da şu soğuk günlerde rahatça nefes alabileceğimiz tek rotamız Boğaz. Boğaz manzarasına karşı keyif dolu vakitler geçirebileceğiniz oldukça uygun fiyatlı, cep yakmayan mekanları sizler için derledik. Saat Kule Cafe Boğaz manzarası ve Dolmabahç…
Karaköy’den tanıdığımız Dem, yepyeni şubesini Moda’da açtı! Çay tutkunlarının vazgeçilmez adresi olan Dem, Anadolu Yakası’na ferah bir nefes getirdi. Renkli dekoru, geniş çay menüsü ve taptaze atıştırmalıklarıyla eşsiz bir deneyim vaat edi…
Dansı, sanatı, açık hava müzesi niteliğindeki şehirleri ve tabi ki Gaudi’nin efsane eserleriyle sık sık andığımız İspanya, son dönemlerde mutfağıyla da kendini göstermeye başladı. Aslında köklü bir mutfak kültürü olan İspanyolların yemekleri dendi…
Ramazan’da oruçlu haldeyken hafta içi işle güçle bir şekilde zaman hızla geçiyor. Fakat hafta sonları, uzun yaz günlerinin de rehavetiyle bir türlü akşam olmak bilmiyor. Boş olan mide kan şekerini düşürdüğü için enerjim…
#
Mobil ile Her Yer Elinin Altında!
Yoldayken acıktığında ya da yeni mekanlar görmek istediğinde mekan.com uygulamasını kullanarak sana en yakın mekanları keşfet!
#
Restoran Paneli İşletmenizi internete taşıyın,
milyonlarca kişiye ulaşın!
HEMEN KAYIT OLUN